Beste Wijnliefhebber,

 

Hierbij de proefnotities en prijzen van de Bordeaux en Primeur 2017. De onderstaande wijnen zijn voorzien van de proefnotities van Well of Wine collega Nico McCough, Bordeaux – autoriteit en al ruim 30 jaar bezoekt en proeft hij jaarlijks de Bordeaux en primeur. Dit zijn al zijn proefindrukken van de wijnen uit het oogstjaar 2017.

 

Deze wijnen worden voor een voorverkoopprijs aangeboden. U bent hiermee soms tot wel 30% goedkoper uit ten opzichte van de huidige marktprijzen.

 

Alle wijnen kunnen per 3 flessen besteld worden. Minimale afname is 6 flessen.

 

In mei 2019 zullen de wijnen binnenkomen en worden deze uitgeleverd. Alle in de lijst genoemde prijzen zijn incl. btw. en flessen zijn standaard formaat.

 

U kunt uw bestelling doorgeven via info@wijnvandaan.nl de wijnen staan niet los in de webshop.

 

Bestellingen worden pas na betaling definitief en vanaf 24 flessen of meer franco in mei 2019 bij u thuis afgeleverd.

 

Zie ook editie 3 van onze Winestory voor uitgebreide beschrijvingen van de wijnhuizen. Deze ligt gratis klaar voor u in de winkel, of op de voorpagina van deze website of sturen we graag op naar uw huisadres.

 

Het is van belang te weten dat het hier een momentopname betreft ter plaatse opgetekend na het proeven uit het vat,  in de prilste jeugd van de wijnen. Van de meest rode wijnen is de uiteindelijke assemblage geproefd. De proef-indrukken kunnen dus later, op details afwijken.

 

Proefnotities Bordeaux 2017

 

Onze eigen wijnhuizen.

Deze wijnen worden rechtstreeks, buiten de ‘Place de Bordeaux’ om, aangekocht waardoor grote besparingen worden gerealiseerd. Het is zeldzaam om deze kwaliteit Bordeaux te kunnen kopen buiten de ‘négoce’ om. Doorgaans scheelt dat 22% op de inkoop.

Château Grand Launay ‘Pour Amélie’

Pierre-Henri Cosyns maakt steeds meer Bordeaux zonder sulfiet. De meer dan geslaagde cuvée ‘pour Amélie’ is er een van. Prima wijn hier ook in 2017. Opvallend veel kleur, maar toch geen overextractie. Mooi evenwichtige wijn met diepe en frisse fruittonen. Bessen en laurier. Mondvullend en fijn. Ik verdenk deze wijn ervan keihard beter te zijn dan de al uitstekende 2016!

Drinkadvies; wegleggen 3 tot 8  jaar na de oogst

Marktprijs € 18,95     Voorintekening € 12,95

 

 

Château Jean Faux

Pascal Colotte was net opgenomen in ‘Biodyvin’ een eliteclubje van biodynamisch werkende wijnbouwers. Een gelukkig mens stond voor mij. Hijzelf laat weten dat 2017 wat hem betreft de beste wijn is die hij ooit heeft gemaakt! Hij hanteert nu ook ultra lage sulfiet gehalten waardoor de wijn in kleurintensiteit toeneemt. De stijl is schitterend, fraaie rode kleur, prachtig en expressief rood fruit, souplesse en diepte in de mond werkelijk prima! Vooral de mooie, klassieke, droge tannines in de afdronk vielen op. Dit is een pracht glas.

Drinkadvies; wegleggen 4 tot 10  jaar na de oogst

Marktprijs € 25,95     Voorintekening € 19,95

 Clos Puy Arnaud

Hier sloeg de vorst toe en in twee dagen min negen verloor Thierry Valette zo’ n slordige 50% van zijn oogst. Wat er overbleef was wel buitengewoon fraai. Omdat de wijn nog niet is geassambleerd kan ik geen definitieve proefnotitie geven. Maar wat ik proefde was méér dan overtuigend. Fraaie donkere kleur, mede door het ultra lage sulfiet gehalte. Gevolgd door overrompelend diepe fruitgeuren. Zeer gave merlot, en enkele vaten cabernet-franc waar je onrustig van wordt, zo goed. Ik keurde ook zijn eerste wijn 100% zonder sulfiet, 1000 flessen zijn er maar. Wat een prachtwijn is dat! De Grand Vin van dit kasteel zal zéér goed worden.

Drinkadvies; wegleggen 5 tot  12 jaar na de oogst

Marktprijs €  38,95    Voorintekening € 28,95

 

St-Estèphe.

Château Calon Segur

Directeur Vincent Millet vergelijkt 2017 met 2008 & 2012, maar dan meer ‘precies’. Hun 2017 ‘Grand Vin’ is een stijlvolle, haast vrouwelijke wijn. Bewust koos men voor een hoog percentage merlot. Fraaie donkere kleur, diep en expressief aroma, bakken rood fruit en een vleugje hout. Zeer elegant en diep, beschaafd, ingetogen. De wijn bezit een soepele kern met ingetogen finesse.

Drinkadvies; wegleggen  5 tot  12 jaar na de oogst

Marktprijs € 115,-     Voorintekening € 84,95

Château Montrose

Ook hier ging men uiterst voorzichtig te werk waardoor er geen over extractie plaats vond. Montrose 2017 is heel fraai, diep donker rood, haast fonkelend. Een zeer diep fruitrijke geur, maar ook ingetogen en stoer in de mond. Dit is het toonbeeld van exact werken in wijngaard en kelder. Superieure stijl. Ook valt in deze wijn de frisheid op. Prachtig.

Drinkadvies; wegleggen  6 tot 15 jaar na de oogst

Marktprijs € 175,-      Voorintekening € 135,50

Cos d’Estournel

Aan de deur werden wij ontvangen door mensen in Indiaase kledij en bij het vertrek was er voor iedereen een potje curcuma, bijzonder! Ook hier een fijnbesnaarde, haas vrouwelijke wijn. Preahtig beheerst en ingetogen. Diep rood van keleur met een intens fruitrijk aroma, rijpe bessen, laurier en een vleugje rokerigheid. In de mond een zeer elegante, fijne aanzet, gevolgd door een ingehouden ‘midden’ en een stoere afdronk met mooi in de wijn opgenomen, droge tannines. Erg fraai.

Drinkadvies; wegleggen 6 tot 15 jaar  na de oogst

Marktprijs €  195,-    Voorintekening € 150,-

 

Pauillac

Château Lynch Bages

Dit kasteel scoorde een regelrechte ‘hit’ in 2017. Fonkelend, donker, kersenrood van kleur. De geur is om van te watertanden. Diep en geconcentreerd, rijp, schoon fruit. Complex en ouderwets. In de mond een superfraaie aanzet. Vulling, kracht, finesse, structuur en lengte, een grote, klassieke Lynch Bages!

James Suckling : 95-96
Wine Enthusiast : 94-96
Wine Spectator : 92-95

Jeb Dunnuck : 92-94
Neal Martin Vinous : 91-93

Antonio Galloni : 92-95

 

Drinkadvies; wegleggen 6  tot 20 jaar na de oogst

Marktprijs € 145,-     Voorintekening € 105,-

Château Pontet-Canet

Dit biodynamisch werkende kasteel presenteerde een voorbeeldige 2017. Ook hier een beheerste, niet te donkere kleur gevolgd door een fraaie, florale, rijpe geur. Rood fruit, bessen, vleug hout, beheersing en diepte. Ook in de mond hetzelfde beeld. Vulling, complexiteit, diepte en veel soepele tannines. De afdronk is stoerder met veel droge, klassieke tannines. De wijn lijkt nu erg gesloten maar is het puntje op de i van precisie. Prachtwijn. Slechts 50% nieuwe vaten hier en 15% vaten van één jaar oud. De rest van de wijn rijpt in grote betonnen cuves met een inhoud van 900 liter. Fruit, beheersing, klasse & finesse.

Drinkadvies; wegleggen 6  tot 15 jaar na de oogst

Marktprijs € 145,-     Voorintekening € 112,50

 

 

 

Château Pichon Lalande

Na een soms moeilijke periode is dit kasteel weer ferm terug in de top van Pauillac. Hun 2017 is voorbeeldig en behoort tot de beste wijnen van het jaar. Fraaie donkere kleur waarna een opvallend expressief aroma volgt. Schitterende beheersing en diepte. Finesse en kracht, wát een klapper van een wijn! In de mond een soepele aanzet, maar dan komt de ouderwetse, ingehouden kracht terug. Stoere, droge, rijpe tannines. Een werkelijk grote wijn met grote vulling en concentratie. Ook het ‘kleine molligheidje’ dat topwijnen zo kenmerkt. Schitterend!

Antonio Galloni : 92-95 
Decanter : 94 
James Suckling : 95-96 
Vinous - Neal Martin : 93-95 
Wine Advocate - Lisa Perotti : 94-96 
Wine Spectator : 92-95

 

Drinkadvies; wegleggen 6 tot 20 jaar na de oogst

Marktprijs € 165,-     Voorintekening € 126,50 uitverkocht

 

Château Clerc Milon

Al jaren een van de beste wijnen uit deze gemeente en ook in 2017 weer ‘raak’. Beheerste kleur extractie met een gesloten, fijn geconcentreerde geur. Rijp rood fruit, bessen, hint van verse witte peper en hout. Fraaie aanzet in de mond met klassieke Pauillac structuur en diepte. Zeer fraaie lengte met veel ouderwetse tannine die prachtig rijp zijn en mooi in de wijn geintegreerd. Een klassewijn.

Drinkadvies; wegleggen 6 tot 15 jaar na de oogst

Marktprijs € 95,-      Voorintekening € 69,95 uitverkocht

 

Château D’Armailhac

Ook in 2017 een zeer geslaagde wijn. Beheerste kleur extractie gevolgd door een diep en intens fruitrijk aroma, elegantie en nuancerijk met een hint van verse witte peper. In de mond prachtig, soepel met finesse en diepte. Vulling en klasse gevolgd door een lange afdronk vol stoere tannines die volmaakt in de wijn lijken opgenomen. Erg goed!

Drinkadvies; wegleggen 6 tot 12 jaar na de oogst

Marktprijs € 65,-     Voorintekening € 44,95

 

 

 

 

Château Mouton Rothschild

Een ijzersterke wijn werd hier in 2017 gemaakt. Ook hier niet héél erg donker van kleur, gevolgd door een ingetogen maar buitengewoon fraai aroma. Complex, diep, prachtig schoon fruit. In de mond hetzelfde beeld, complex, ingehouden, klassiek, kracht en souplesse. Vulling en kracht. Een klassieke schoonheid met een ouderwetse, stoere finale.

Drinkadvies; wegleggen 8 tot 20 jaar na de oogst

Marktprijs € 595,-     Voorintekening € 480,00 uitverkocht

 

Château Pedesclaux

Dit ‘slapende kasteel’ is wat jaren geleden gekocht door een succesvolle makelaar. Hij verkocht zijn bedrijf pal voor ‘de crisis’ en investeerde geld waar zijn hart lag, in Rugby en wijn. Pedesclaux is een top kasteeltje met schitterend gelegen wijngaarden ingeklemd tussen Clerc-Milon en Lafite, met percelen nabij Mouton. Geen slechte buren! De wijnen worden gemaakt door Eric Boissenot en het kasteel staat onder de dagelijkse leiding van Emmanuel Cruse, zie ook d’ Issan. Een meer dan overtuigende wijn in 2017. Prachtige complexiteit en klassiek Pauillac. Diepe kleur, krachtige , fruitgedragen aroma, diepte. In de mond stoer, complex, fraaie gepolijste tannines verpakt in de lange afdronk. Een zeer stijlvolle pauillac die ik reken tot de vondsten van 2017.

James Suckling : 93 / 94
Wine Enthusiast : 93 / 95
Jeb Dunnuck : 92 / 94
Neal Martin Vinous : 90 / 92

 

Drinkadvies; wegleggen 6 tot 12 jaar na de oogst

Marktprijs € 65,-     Voorintekening € 41,95

 

St. Julien.

Château Ducru Beaucaillou

De ligging van de wijngaarden voor de Grand Vin, heel dicht bij de rivier, was de beschermende factor in 2017. Hier dus geen enkele vorstschade. De Grand Vin is dan ook een superbe wijn. Diep donker rood, een enorm geconcentreerd aroma waarin indrukken van zwarte olijf en rijp bessenfruit. Het is een fraaie, aromatische wijn. In de mond nog erg gesloten maar barstensvol levenskracht. Het is een ouderwetse ‘Vin de Garde’ om lang op te wachten.

Drinkadvies; wegleggen 6 tot 20 jaar na de oogst

Marktprijs €      Voorintekening €

 

 

Château Leoville Poyferré

Voor het eerst in lange tijd geef ik ook een topnotering aan deze wijn want hun 2017 mag er wezen! Fraai donker van kleur. Groot en geconcentreerd aroma waarin diepe tonen van rijp rood fruit en bessen. Ook een fijne dosis ‘hout’. In de mond een prachtige, rijpe, complexe, stoere, klassieke wijn. Structuur en klasse.

Drinkadvies; wegleggen 6 tot 15 jaar na de oogst

Marktprijs € 110,-     Voorintekening € 76,95

 

Château Gruaud Larose

Ook een mooi resultaat hier waarmee de stabile positie van dit kasteel weer wordt onderstreept. Mooie donkere kleur, geconcentreerd en fruitgedragen aroma met fijne hout indrukken en diepte. In de mond een volle, overtuigende aanzet met vulling en finesse. De afdronk is klassiek en stoer vol droge tannine die harmonieus in de wijn lijkt opgenomen. De altijd aanwezige ‘boersheid’ van Gruaud Larose is ook nu prettig aanwezig.  

Drinkadvies; wegleggen 6 tot 12 jaar na de oogst

Marktprijs €      Voorintekening €

Château Beychevelle

De directe nabijheid van de rivier bracht ook hier redding tegen de killer vorst. Men maakte een zeer elegante, fijnbesnaarde wijn. Haast Bourgogndisch van stijl. Fonkelend rood, met een ingetogen maar zeer fruitrijk aroma waarin indrukken van bramen en rood fruit. In de mond ook fraai en vrouwelijk.

Drinkadvies; wegleggen 5 tot 10 jaar na de oogst

Marktprijs € 99,-      Voorintekening € 74,50

 

Château Gloria

Een stabiel kasteel det feitelijk altijd boven zijn klassificatie presteert. Ook in 2017 was het weer overtuigend. Een fraaie donkere kleur gevolgd door een ingetoge en diep fruitrijk aroma. Tikje ‘boers’ en dat maakt de wijn erg charmant. Het is klassieke St. Julien met vulling en kracht. Fijne droge tannines in de rijpe afdronk. Keurig.

WS 91-94                                           WA 89-91

JS 90-91                                             AG 91-94

WE 91-93                                          JD 90-92             NM 89-92

 

Drinkadvies; wegleggen 5 tot 10 jaar na de oogst

Marktprijs € 55,00     Voorintekening € 37,50

 

 

Château St-Pierre

Gelegen pal tegenover Ducru Beaucaillou en Beychevelle maakt dit kasteel steeds vaker mooie wijnen. 2017 id fraai, diep, betimmerd met een klassieke., stoere aanzet in de mond gevolgd door een stevige kern met veel droge tannines die mooi lijken geïntegreerd. Weer een mooie St. Pierre.

WS 91-94

WA 91-93

JS 92-93

AG 92-95

MdM 92

JL 92-94

NM 92-94

 

Drinkadvies; wegleggen 6 tot 15 jaar na de oogst

Marktprijs € 74,50     Voorintekening € 55,-

 

Château Leoville Lascases

De ommuurde wijngaard vlak aan de rivier was voor dit Château de bescherming tegen de vorst. Men maakte een klapper van een wijn die tot de beste van St-Julien behoord. Donkere, kersenrode kleur gevolgd door een fraai en zeer geconcentreerd diep fruit aroma. Braam, aardbei en cassisbessen komen voorbij aangenaam stoer en onderbouwd met fijne hout tonen.In de mond is dit geen kleintje, zeer krachtige, volle aanzet met een afdronk barstensvol kracht en diepte gevangen in bergen wegleg tannine. Big Stuff.

Drinkadvies; wegleggen 6 tot 20 jaar na de oogst

Marktprijs € 250,-     Voorintekening € 198,50

 

Margaux.

Château Palmer

Een prachtige wijn op het niveau van een 1er Grand Cru. Hier is de pure vooruitgang van biodynamisch werken optimaal zichtbaar. Men heeft in 2017 honderden meters hagen geplant om insecten en vogels onderdak te bieden. In de kelder werd uitsluitend natuurlijk, op de druif voorkomende gist gebruikt. Top-top klasse wijn. Fraaie donkere kleur, super ingetogen, floraal aroma. Elegant, diep rood fruit, zéér ingetogen. In de mond nog zeer gesloten, klassiek, ingehouden, prachtige vulling en finesse. Klassieke, droge tannines. Wat een superwijn! ‘trés-trés Margaux’. Zéér gelimiteerd leverbaar.

Drinkadvies; wegleggen 6 tot 25 jaar na de oogst

Marktprijs €  325,-    Voorintekening € 265,-

 

 

Alter Ego de Palmer

Een superfraaie 2e wijn hier. Menig Grand Vin haalt dit niveau niet. Donker kersenrood van kleur, geconcentreerd diep rood fruit met een kenmerkend vleugje ‘stro lucht’ zo typisch voor Palmer. In de mond o-zo fraai, geconcentreerd en soepel. Prachtige diepte en nuance, mondvullend en rijk. Mooie stoere finale.

James Suckling 92-93

Wine Spectator 89-92

Drinkadvies; wegleggen 5 tot 12 jaar na de oogst

Marktprijs € 85,-      Voorintekening € 68,50

 

Château Brane Cantenac

Hier werd een haast Bourgondische stijl wijn gemaakt, ragfijn, elegant en vrouwelijk. Niet te donker van kleur met een beheerste, ingetogen aroma van rijp rood fruit, bessen en mooi onderbouwd met hout. In de mond ook vrouwelijk en slank. Ingetogen, stijl & finesse. Erg mooi!

Drinkadvies; wegleggen 6 tot 15 jaar na de oogst

Marktprijs €  97,50    Voorintekening € 66,95

 

Château D’Issan

Onder voortvarende leiding van Emmanuel Cruse worden hier jaar in jaar uit gedegen wijnen gemaakt. Het is de oudste, geheel ommuurde bezitting in Bordeaux, anno 1644. De andere nog resterende, ommuurde wijngaarden zijn Latour, Leoville-Lascases en Calon Ségur. De nieuwe eigenaar van Ch. Pédesclaux (zie Pauillac) kocht ook 50% van d’Issan. Een fraaie fonkelende diep rode kleur. Stijlvol, rijp rood fruit en bessen in de geur omlijst door elegant houtgebruik. Ondanks het hoge percentage cabernet-sauvignon is het een vrouwelijke, toegankelijke wijn geworden ‘trés Margaux’ droge, maar super elegante tannines, ingetogen, prachtig schoon fruit en heerlijke ‘fraîcheur’

JS 92-93

WS 90-93

DEC 92

WW 17/20

NM 90-92

 

Drinkadvies; wegleggen 5 tot 12 jaar na de oogst

Marktprijs €  74,50    Voorintekening € 59,95

 

 

 

Château Monbrison

2017 behoort hier tot de allerbeste jaren van de afgelopen decennia. Laurent Vonderheyden maakte een klassieke, fijnbesnaarde wijn. Super evenwichtig, mooie finesserijke vulling en elegante finale. Hartstikke mooi met een ouderwets droge afdronk.

Drinkadvies; wegleggen 5 tot 12 jaar na de oogst

Marktprijs € 45,-     Voorintekening € 31,95

 

Haut Medoc.

Château Cantemerle

Prima resultaat weer. Mooie, donkere kleur, prachtig diep fruitrijk aroma  gevolgd door een mooie, nuancerijke aanzet in de mond. Het kenmerkende vleugje ‘boersheid’ voor Cantemerle komt ook in 2017 voor in de wijn. Zeer goed en charmant. Prima prijs prestatie ook.

Drinkadvies; wegleggen 5 tot 12 jaar na de oogst

Marktprijs € 39,95     Voorintekening € 28,95

Château La Lagune

Hier tilt de biologische werkwijze de wijn naar een hoger niveau. 2017 La Lagune is een zeer expressieve wijn. Bakken met rood fruit , maar ook een hint van vers gesneden rode uit. In de mond is het een plaatje, prachtige beheersing en vulling. Volle, stoere afdronk vol met ouderwetse, droge tannines. Prima Bordeaux.

Drinkadvies; wegleggen 5 tot 15 jaar na de oogst

Marktprijs €      Voorintekening €

St-Emilion.

Château L’Angélus

Wat mij betreft de beste van de grote namen en de meest overtuigende l’ Angélus in lange tijd. Hubert de Boüard is biologisch gaan werken en dat straalt door de wijn heen. Veel natuurlijker van stijl en lager in concentratie & alcohol. Prachtige diepe kleur gevolge door een geconcentreerde en diep fruitrijke geur. Rijp rood fruit, bessen met een elegante onderbouw van hout. In de mond een bijkans perfecte, gepolijste stijl, haast voluptueus. Schitterend!

Drinkadvies; wegleggen 5 tot 12 jaar na de oogst.

Marktprijs € 450,-  Voorinteneing € 379,50

 

                                  

Château Canon la Gaffelière

Nu volwaardig biologisch gecertificeerd. Het is, na een periode van idiote concentraties, nu een kasteel om in te geloven. Prachtige 2017 werd er gemaakt. Diep van kleur, rijk en diep fruitrijk aroma met rijp rood fruit, wat laurier en fijn hout. In de mond overtuigend, prachtige vulling en heerlijke frisheid. Fraai in de wijn geïntegreerde tannines in de lange afdronk.

Drinkadvies; wegleggen 5 tot 12 jaar na de oogst

Marktprijs € 110,-     Voorintekening € 78,50

Pomerol.

Vieux Château Certan

Alexander Thienpont was in opperbeste stemming, en terecht want wát een schoonheid van een wijn maakte hij in 2017! Hij liep geen vorstschade op. Zijn ‘VCC’ 2017 is een prachtige, florale wijn met ingehouden diepte en veel diepe fruit tonen van rijp rood fruit, bessen en wat laurier.In de mond een haast ‘zwoele’ aanzet, prachtige nuance en diepte. Ook een heerlijke frisheid die de wijn helpt te vormen, schitterend. Finesse, structuur, vulling, lengte. Trés Pomerol.

Drinkadvies; wegleggen 6 tot 15 jaar na de oogst

Marktprijs €      Voorintekening €

Château Rouget

Wijnmaker Antoine Ribeiro ontving mij op dit uitzonderlijk fraai gelegen kasteel. De directe buren liegen er niet om, Clos de l’ Eglise, Clinet, Feytit-Clinet en La Croix de Gay. Omdat de finale assemblage van 2017 nog niet gereed was maakten wij een tocht langs de vaten. Hier werd ik overrompeld door de intense concentratie van deze ras Pomerol. Wat mag u verwachten? Een zeer diepe kleur, gevolgd door een weelderig en geconcentreerd aroma. In de mond is het de meest volle wijn die ik in Pomerol proefde. Een ‘maaltijd in een fles’ deze wijn voegt zich tussen alle topnamen met een krachtige, zeer vlezige, volle, mondvullende wijn. Maar de prijs blijft beheerst.

Drinkadvies; wegleggen 5 tot 15 jaar na de oogst

Marktprijs € 69,50      Voorintekening € 44,95

Sauternes.

Château Dudon

Hier hield moeder natuur huis en dat resulteerde in een mini oogst dat 1/6e was van normaal. De wijn is prachtig, zalvend zoet en elegant. Vooral de mooi in de wijn opgenomen fruitzuren vormen het resultaat. Zalvend goud en fijn zoet. Dit is een ras Barsac, finesse finesse, finesse.

Drinkadvies; wegleggen 5 tot 15 jaar na de oogst

Marktprijs € 36,95     Voorintekening € 28,95

Wijn van Daan

  • Korte Vondelstraat 6 | 1811 AE | Alkmaar | +31725824471 | info@wijnvandaan.nl
  • Openingstijden: woensdag 13.00 tot 18.00 uur. donderdag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Andere tijden op afspraak.
Copyright 2019 Wijn van Daan - Powered by Lightspeed
iDEAL Bank transfer MasterCard Visa PayPal American Express Maestro Pin Cash