Hoe organiseer je een wijnproeverij thuis?

Enkele tips over het opzetten van een leuke, educatieve wijnproeverij voor niet-experts, inclusief advies over de wijnen die je kunt kiezen.

Voor degene die nog nooit een wijnproeverij hebben mee gemaakt, is het soms een beetje vreemd om een proeverij mee te maken. Terwijl juist veel mensen graag wijn drinken en ook nieuwsgierig zijn naar de achtergrond ervan. Maar om dan te gaan proeven in gezelschap, praten en discussiëren over verschillende geuren en smaken, of zelfs een proefnotitie schrijven, is dan vaak nog een stap te ver.

Een van de problemen is het gebrek aan vocabulaire voor smaken en geuren. We ervaren ze, we herkennen ze, maar er lijkt een blok tussen deze ervaring en het bedenken van woorden om het te beschrijven. Dus één van de grote hindernissen in het waarderen van wijn is het ontwikkelen van een dergelijke woordenschat, zodat we wijn in woorden kunnen beschrijven. Dit helpt ons te communiceren met anderen over hoe een wijn smaakt en het helpt ons ook om te communiceren met onszelf: één van de redenen waarom ik notities maak tijdens het proeven, is dat ik deze op een later moment terug kan vinden en kan zien wat mijn ervaring over een bepaalde wijn was.

Ik geef hier enkele richtlijnen hoe je een wijnproeverij voor niet professionals kunt geven. Natuurlijk kun je gewoon een paar flessen openen en uitschenken aan je gasten. Maar het doel van secuur proeven is behalve voor de gezelligheid, ook zeer leerzaam. Het is bedoeld voor mensen die nog nooit echt een proeverij hebben georganiseerd. Dus ik heb bewust gekozen voor een gevarieerde set van wijnen, die een aantal nuttige smaak-markers zijn en fungeren als ankerpunten voor toekomstige wijnproeverij-ervaringen. Denk aan deze wijnen als de hoekstukjes op een puzzel: een goede plek om te beginnen.

De druif is een goed uitgangspunt als het gaat om het begrijpen van wijn, maar dit is natuurlijk niet de enige manier. Niet alle wijnen gemaakt van hetzelfde druivenras smaken hetzelfde. Maar om mee te beginnen zijn wijnen die worden gemaakt van een enkele druivensoort, ook wel monocépage,  wel geschikt. De wijnen die hier ik aan beveel zijn generiek opgezet, zodat waar je ook bent je een goede mogelijkheid hebt proeverij-flessen te kopen.

Ten eerste, heb je een aantal glazen nodig. Aangezien dit een inleidende proeverij is, zal vrijwel elk glas geschikt zijn, maar sommige glazen zijn veel beter dan anderen. Probeer glazen met een redelijk grote kelk, gemaakt van dun glas met een dunne rand en die breder is in het midden dan aan de bovenkant: taps toelopend, dan blijven de aroma’s langer in het glas hangen. Pas ook op glazen die ruiken. Zorg ervoor dat de glazen schoon en geur vrij zijn. En vrij van zeepresten. Indien nodig spoel ze eerst met water af en droog ze daarna af met een schone doek of keukenpapier.

Eén glas per persoon is prima. Je hoeft ook niet elke keer een glas uit te spoelen, voordat je de volgende proefslok uitschenkt, tenzij de stijl van de wijn drastisch veranderd (bijvoorbeeld, zoet ten opzichte van droog, of rood naar wit).

Uiteraard serveer je de wijnen op de juiste soort temperatuur. Voor witte wijnen is misschien koelkasttemperatuur een beetje te koud, en voor rood, is kamertemperatuur een beetje te warm. Streef naar 6-8 graden voor wit en 16-18 graden voor rood, maar maak je geen zorgen over de exacte temperatuur. Als witte wijn snel gekoeld moet worden, een grote bak met ijs, zout en water is zo op tafel gezet.

Voor de juiste schenkhoeveelheid ga je uit van 5 cl. Het is genoeg om de wijnen rond te draaien in het glas en te proeven. Je haalt dan ongeveer 15 proefslokken uit een fles. Probeer deze hoeveelheid even uit voordat de gasten er zijn, zonde als je voor 2 personen weer een nieuwe fles moet openmaken.

Zet ook spuugemmers op tafel. Voor je gasten als die niet alle wijn willen opdrinken, maar ook handig om snel even te wisselen van wijn als je iets wilt terug proeven. Er zijn professionele spuugemmers te koop op internet, maar een wijnkoeler met servetten erin, werkt ook perfect.

Hapjes of brood? Een goed idee. Professionals zouden er waarschijnlijk niet van nemen, maar de meeste normale mensen vinden dat het proeven van zes wijnen of meer in een sessie en dan niets te eten krijgen een beetje kale bedoening. Alles mag, maar probeer echt sterk ruikende of smakende ingrediënten te vermijden, en gebruik geen kaas, die zal het moeilijker maken om rode wijnen te proeven. Wel lekker om die op tafel te zetten om alle proefflessen op te maken aan het einde van de proeverij!

Pennen en papier zijn een must. Het is een goede discipline de soorten smaken en geuren die je krijgt van de wijn op te schrijven, plus hoe het voelt in de mond, plus meer algemene indrukken en - natuurlijk - of je de wijn lekker vond! Probeer de wijn ook een cijfer te geven. Leuk discussiëren met je proeverijgenoten als er een groot verschil tussen jullie beoordeling zit!

Welke wijnen zet je nu op tafel? Ik neem hier wijnen die typisch zijn voor de druif of het gebied waar ze vandaan komen, en die gemakkelijk in onze winkel te vinden zijn tussen de € 7 en € 15.

1. We beginnen met sauvignon blanc. Ik zou een sauvignon blanc aanraden uit de regio Loire, Frankrijk. Ik vind het altijd leuk om hier te beginnen, want dit is een zeer kenmerkende soort stijl wijn en de meeste mensen kunnen een aantal van de typische smaken herkennen als ze deze wijn proeven.  Deze wijn heeft een schone, droge stijl met een scherpe zuurgraad. Er zijn vaak aroma's van vlierbloesem, kruisbes, groene paprika, citroenen en granny smith - appels. Het algemene gevoel is één van 'groenheid'. Goede sauvignon blanc wijnen moeten een evenwicht tussen de rijpe fruitige aroma's en de groenere tonen laten zien. Specifieke aanbevelingen: De wijnen Brochet sauvignon blanc, en Holy Snail sauvignon blanc zijn de wijnen die bij ons in de winkel verkrijgbaar zijn.

2. Een chardonnay met lichte houttoets. Chardonnay is een zeer populaire witte druivensoort en het biedt een schitterend contrast met de sauvignon blanc, want het heeft veel bredere, vettere smaken. De wijn is ook uitermate geschikt om te rijpen op houten vaten, het hout geeft extra karakter aan de wijn. Kijk wel uit voor een Chardonnay met teveel ‘houtopvoeding'. Frisheid en fruit moeten echt tot z’n recht komen in de wijn. Verwacht smaken van noten, toast, peren, perzik, citrus, vanille, room en rijpe appels. Niet al deze smaken vind je in een bepaalde wijn natuurlijk, maar deze zijn een goed uitgangspunt voor de chardonnay. Goede proefwijnen zijn de Well of Wine chardonnay uit Zuid Frankrijk en de Las Ninas, chardonnay uit Chili.

3. Een droge Riesling. Riesling is zo'n opvallende druivensoort, en deze druif zorgt voor wijnen met een groot bereik aan zoetheid niveaus. We nemen voor deze proeverij een droge Riesling omdat het makkelijker voor beginners is om deze wijn te benoemen. De sleutel smaak hier is citroen / limoen, dat is het kenmerk van Riesling, en dit het best in droge voorbeelden uit Australië of de Elzas. Maar je zou ook kunnen gaan voor een off-droge Riesling uit Duitsland, zoals onze Gustavshof Kalkstein Riesling, met prachtig puur citroenachtig fruit, mineraliteit en een fijne scherpe zuurgraad.

4. Laten we verhuizen naar rood, en ik wil beginnen met de Pinot Noir. Het is een van mijn favoriete druivensoorten en zorgt voor lichtere rode wijn met heerlijke puur kersen fruit. De beste voorbeelden hebben ook een heel mooie textuur, met een sappige, licht groene noten toets, een royale rijpe, zoete kersen kern. Denk aan rode kersen en bessen, misschien zelfs zwarte kersen, misschien wat pruimen en enkele mooie kruidige tonen. Goede Pinot heeft ook heel florale aroma’s en soms wat aardse tonen (paddestoelen) in de smaak. In dit geval adviseer ik onze Nieuw-Zeelandse Pinot Noir van Gravel & Loam of de Brochet Pinot Noir uit de Loire.

5. Cabernet Sauvignon is de meest beroemde rode druivensoort, en dit is een goed te proeven, want het heeft een zeer kenmerkende smaak: het smaakt van zwarte bessen. Er zijn variaties op deze smaak, want vaak proef je ook pruimen, ceder, munt, grind, krijt of kruiden. Het heeft vaak een licht groen randje. Kies hier een cabernet sauvignon van Good Hope Vinum uit Zuid Afrika voor de proeverij omdat deze wijn dit zwarte bessen aspect in zijn meest pure vorm toont.

6. Tot slot, Shiraz of Syrah, dezelfde druivensoort met verschillende schrijfwijzen. Het is een beetje een kameleon druif en doet het goed in een waaier van klimaten, van koel tot warm, de druif zorgt voor verschillende wijnen in elk klimaat. Laten we kiezen voor de Well of Wine Syrah uit de Pays d’oc. Je zult vers zwart fruit (vooral zwarte kersen en bramen), misschien wat frambozen vinden in de wijn. Je kunt ook hinten van vlees en kruiden in de wijn tegenkomen, maar de belangrijkste aroma moet zwarte peper zijn, die erg gebruikelijk is voor Syrah welke in een koel klimaat is verbouwd.

Ik wens je veel succes met het organiseren van je eigen thuis proeverij! Als je specifieke vragen hebt en je wilt dat ik andere wijnen of een bepaald thema (land, producent of specifiek op de hapjes) aanraad, stuur me een e-mail ([email protected]) en ik zal proberen om samen met jou, je proeverij tot een succes te maken!

Santé!