Wijn van Daan

Vanaf €75 gratis thuisbezorgd!
+600 wijnen op voorraad!
Biologische wijnen bij je thuis.

BLOG

 
Elke 2 weken verschijnt mijn blog op www.flessenpostuitalkmaar.nl
Een column, over wijn, eten en mijn ervaringen in de horeca.
Kijk hier op hun website


 

Publicatiedatum: 16 april 2021
door: Daniel Groeneveld

Vakantie voorpret.

Af en toe herken je een wijnetiket die herinnert aan een moment, een plaats of iemand waarmee je deze specifieke wijn hebt gedronken. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je hetzelfde moment nog eens ervaart en die wijn nooit zal smaken zoals op die dag (de fles Ouzo staat nog steeds onaangebroken in de kast na de Griekse zonvakantie, zes jaar terug), maar laten we het gewoon eens proberen!

Met het nieuws van deze week dat we stapsgewijs weer in juli en augustus vrij kunnen bewegen, ontkom je er niet aan om voorzichtig aan de vakantie te denken. Ik hou van alles rond de vakantieperiode – de goedkope vakantieliedjes, de drukte en vooral het delen en combineren van vakantiewijnen. De etentjes en borrels die worden gepland tijdens de vakantieperiode – genieten van de mensen waar ik het meest om geef, samen met secuur uitgevoerde recepten en zorgvuldig geselecteerde wijnarrangementen, geïnspireerd op twee weken culinaire belevenis in het buitenland.

Maar het leukste van de vakantieperiode naast de reis zelf natuurlijk, is de voorpret. Waar gaan we naar toe? Waar kunnen we uitbundig onze vakantie vieren met wijn en waanzinnig lekkere gerechten, liefst op het zonovergoten terras aan het water bij het beste papa-en-mama-restaurantje, dat de andere vakantievierders op ons appartementencomplex nog niet ontdekt hebben?

Voor mij begint de vakantie voorpret altijd vanaf het moment dat de asperges de grond weer uitkomen. We hebben de koude periode weer doorstaan, de winterkilo’s moeten er nu toch echt af en de rijke zware wijnen in ons wijnrek maken plaats voor frivole frisse lentewijnen en rosé. Na een periode van meer dan een jaar in deze lockdown is het heerlijk om even weg te dromen naar je aankomende vakantiebestemming. Bijvoorbeeld een verblijf aan het Gardameer. De geweldige bloemen, de geuren, het glinsterende water. Ja! Wanneer gaan we?

Hoe leuk is het om dan tijdens je vakantie op de plaatselijke zaterdagochtend-braderie een wijn te bemachtigen van een druivensoort die ze alleen verbouwen in de buurt van je vakantiebungalow? En dat die wijn tijdens de drie-uur-borrel ook nog eens van ongekende kwaliteit blijkt te zijn.

Het overkwam mij een aantal jaren terug met een wijn van het wijnhuis Pratello, ze hebben een prachtige Azienda (pratello.com) aan de linkerkant van het Gardameer. Behalve uitmuntende biologische wijnen, maken ze ook olijfolie en Limoncello. Díe intense citroensmaak, wauw! Dus al snel was de leenscooter gevuld met alle heerlijkheden. Als je dan ’s middags in je welverdiende siësta zit, achterover leunend op het terras, de geuren en smaken tot je laat komen, voldaan turend over het azuurblauwe meer. Echt vakantie. En dit wil je natuurlijk graag ook thuis beleven!

Dus tover je tuin aankomende weken om tot je eigen Italiaanse bloementuin en bestel bij mij een fles Pratello Lugana, gemaakt van de lokale Turbiana druif. Serveer deze bij de lekkerste asperges van Nederlandse bodem en waan je alvast in vakantiesfeer. Dan houden we het wel uit tot de zomer.

BLOG

 
Elke 2 weken verschijnt mijn blog op www.flessenpostuitalkmaar.nl
Een column, over wijn, eten en mijn ervaringen in de horeca.
Kijk hier op hun website


Publicatiedatum: 2 april 2021 door: Daniel Groeneveld

Als paars niet paars genoeg is.

De term ‘biologisch’ in wijnland, is een beetje verwarrend. Er zijn wijnen met verschillende bloemige logo’s op het etiket, van biologische wijngaard met bijbehorende druiven, biologische wijn, duurzame wijn tot biodynamische wijn.

We zijn tegenwoordig bewuster en meer dan ooit bezorgd over waar en hoe ons voedsel wordt geproduceerd. Deze zorgen zijn ook overgeslagen naar de wijnwereld. Helaas is het niet verplicht om ingrediënten op de fles te vermelden, alsof je een pot pindakaas koopt met alleen een pinda-logo op het etiket. Begrijp me niet verkeerd. Net als voedingsmiddelen zijn ook wijnen door de overheid gereguleerd, maar is het niet fijn om precies te weten wat je dan drinkt?

De term ‘biologisch’ is beschermd en elk land of een kleiner wijngebied heeft zijn eigen interpretatie. Bedenk wel dat de kwalificatie alleen voor de wijngaard of de wijnmakerij kan zijn afgegeven, wat betekent dat de landbouw is gecertificeerd, maar de wijnbereiding niet. Sommige certificeringen vereisen dat slechts 70 procent van het product biologisch is. Het kan erg misleidend zijn. Biologische wijnen kunnen nog steeds toegevoegde zwavel en honderden toegestane toevoegingen bevatten, maar landbouwchemicaliën zoals Mega Purple, pesticiden en herbiciden zijn dan niet toegestaan.

Ik leer mijn wijnmakers graag persoonlijk kennen en als het kan, bezoek ik ze zelfs. Als ik weet wie, wat, waar en hoe de wijn wordt gemaakt, kan ik een goede beslissing nemen over wat ik verkoop aan de horeca en op mijn website.

Wijnproducenten hebben het niet graag over toevoegingen in wijn. Mega Purple wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in goedkopere wijnen met een hoge productie. Om dit te maken, worden Rubi Red-druiven verwerkt tot een soort wijn met een ton restsuiker (ongeveer 68 procent!) en een zeer rijke kleur. Het is dus een zoete smurrie die gewicht, smaak (een rare rokerige toon) en kleur kan toevoegen aan een wijn (ja, een paarse kleur). Bah.

‘Wijn gemaakt in de wijngaard’ is ook zo’n loze term. De marketingafdeling van de wijnmaker bedoelt waarschijnlijk dat de druiven alleen worden beïnvloed door het gebied, het klimaat en elke jaargang precies uit drukt zoals die is. Elk van deze factoren zorgt ervoor dat een wijn bij elke botteling zo natuurlijk en eerlijk mogelijk is. Waarvan akte.

Het beste scenario is natuurlijk om je favoriete wijnmaker te bezoeken. Even lastig in deze periode, maar je kunt natuurlijk ook aan je wijnwinkel/-leverancier vragen of zelf wat onderzoek doen om een zo ongemanipuleerd mogelijke wijn te vinden.

En hier gaat het mij om, ik geloof dat we allemaal ons steentje willen bijdragen om de schade aan ons milieu tot een minimum te beperken door wijnen die landbouwchemicaliën bevatten te vermijden, waardoor het grondwater wordt beschermd, een gezonde bodem wordt behouden en de medewerkers in de wijngaard en natuurlijk wij zelf worden beschermd. Dus moeten we kiezen voor pure wijn, zonder compromis. Als bijkomend voordeel smaken de wijnen wat mij betreft significant beter en weet ik dat ik me de volgende dag ook een stuk beter voel.